Vad är en bra ledare?

Som VD är jag en ledare för mina anställda, och om jag vill att mitt företag ska gå bra så måste jag också vara en bra ledare. Visst finns det företag som behandlar sina anställda illa och ändå går med stora vinster, men det är inte ett sådant typ av företag som jag vill driva. Jag föredrar att bygga mitt företag på att mina anställda trivs hos mig, och för att bli en bra ledare måste man först och främst ställa sig frågan vad en bra ledare är. För mig har den frågan ett enkelt svar: En bra ledare är någon som man vill följa. Det handlar alltså inte om tvång utan att man följer för att det är något som man tror på. Morot istället för piska, om man vill säga det klyschigt.

Jag jobbar hårt för att motivera och inspirera mina anställda. Jag vill att vi ska ha gemensamma mål så att det inte bara är jag som jobbar mot dessa. Jag vill att de ska känna att de vi gör spelar roll, att det är viktigt, och att det finns en stolthet i att göra det. Mina anställda ska vara lika måna som jag är om att våra kunder ska bli nöjda, och inte bara för att de ska få sin lön utan för att de har ett genuint intresse av kunderna ska vara nöjda och att företaget ska gå bra.

Jag låter mina anställda göra sina röster hörda om de har några synpunkter eller förslag, för jag är ingen allsmäktig tyckare utan en som kan lyssna och förstå att andras idéer kan vara guld värda. Den som jobbar inom ett ansvarsområde vet ofta mycket bättre än jag vad som fungerar bäst där. En bra ledare måste vara stark och kunna fatta beslut, men också vara lyhörd och ödmjuk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *