Rejält omgjort i huset

Nu har vi gjort riktigt rejäla förändringar här hemma. Vi bestämde oss för att det var hög tid att förbättra vårt värmesystem, till någonting mer modernt, nämligen vattenburen golvvärme. Detta var ett betydligt större företag än det kanske låter som, eftersom vi sedan tidigare inte haft ett vattenburet uppvärmningssystem, så vi har gjort om vårt uppvärmningssystem i grunden. Det kostade en hel del, javisst, men det är ett första steg i en investering inför framtiden. För tillfället använder vi oss av pellet för uppvärmningen, men tanken är att vi ska gå över till bergvärme under nästa år. Det kommer ju att kosta en bra bit det med, men i längden ska det löna sig, även om vi nu fick lägga ut extra pengar på att skaffa vattenburen värme.

Att vi valde golvvärme är också det rent taktiskt. Så vitt vi förstår det hela så är golvvärme effektivare än vanliga element, så att vi kan få ut maximalt från bergvärmen. Dessutom ska vi förbättra isoleringen ytterligare för att maximera effektiviteten. Ytterligare kostnader väntar, alltså, men vi har bestämt oss. Golvvärmen och det nya värmesystemet skaffade vi från Thermotech, och det hela gick riktigt snabbt. Vi trodde att det skulle ta rätt lång tid att installera, men icke! Raskt marscherat, och huset känns nästan som nytt. Golvvärme är bra grejor, det har vi redan insett.

Isch för pellets!
Däremot så är vi mindre nöjda med pellets. Visst, pelletspannan var billig, och pellets är billigt, men ett riktigt slitgöra är det. Släpande av pelletssäckar, rengörande av panna och allt sådant. Men det kommer vi ju att fixa, med bergvärmen, till i sommar. Men fram tills dess är det ett riktigt slitgöra. Pellets är billigt och miljövänligt, men ingen sade riktigt till innan hur pass mycket jobb det är att sköta. Ingenting att rekommendera med andra ord. Den som kan bör definitivt gå direkt till bergvärme.

Det får bli allt för i år. God jul och gott nytt år allihopa, och låt oss hoppas att 2017 blir ett riktigt bra år på alla sätt och vis. Även om det, med tanke på världsläget, ser lite osannolikt ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *